bilim ve teknik

    çok yakında "kur'an mucizeleri" başlıklı bir kapakla yayınlanmasını beklediğim dergi.
    (14.03.2009 18:43)

hz muhammed

    bütün peygamberler arasında din ve dünya işlerini birbirine zıt iki kutup olarak değil, birbiri ile ilişkili iki alan olarak görmesiyle ayrılır. bir peygamber, ama aynı zamanda kendi ekmeğini kazanmak için ticaretle uğraşan bir insan. ama ne yazık ki bugün ilahi dinlere inananlar arasında dünya gerçekliğinden en kopuk olanlar müslümanlar. 2000'li yılları 14 yüzyıl öncesinin sosyal kurallarıyla ve hatta kimi yerlerde kıyafetleriyle yaşamaya çalışıyorlar. daha da acısı, yaşadığımız bugün "dünyanın gerçekliği" denen şeyi oluşturanlar müslümanlar değil. oluşturamadıkları için uymayı da kabullenemiyorlar.
    (08.03.2009 16:28)

ömer el beşir ve şimon peres arasındaki fark

    benim tespit edebildiğim kadarıyla:
    1- Renkleri
    2- Devletleri
    3- Recep Tayyip Erdoğan'ın gözündeki zıt konumları gibi üç temel farktır.

    islamcı-muhafazakar basını takip etmediğim için tepkilerini de bilmiyorum ama sanırım padişahımızın -ay pardon- başbakanımızın el beşir'e verdiği destek konusunda zat-ı şahanelerine pek bir dokundurmaları olmadı. hani zulme, hani masum insanların ölmesine karşıydınız, hani insan öldürmeyi iyi bilenlere tüm dünyanın gözü önünde ayar verirken olayların insani boyutunu ölçüt alıyordunuz? dün ahmet altan da yazmış "ey akp'liler ve kendilerine müslüman diyenler, doğru söyleyin, gazze saldırılarına tepkiniz masum insanların ölmesinden mi yoksa o saldırıları yapanların yahudi olmasından mı kaynaklanıyordu?" darfur'daki katliamı yapanlar güya müslümandırlar, orada da bir saldırı, masum insanların katledildiği gerçeği var. peki efelerin efesi, neden davos'taki tepkiyi göstermek yerine bu katili sahipleniyor?

    biz ancak böyle local internet ortamlarında kendimiz çalıp kendimiz oynarız. yoksa haddimize mi devletlü hünkarımızın işine karışmak. mutlaka kendisinin bildiği ve bizim kıt aklımızın alamadığı, kör gözlerimizin göremediği başka şeyler vardır.
    (08.03.2009 16:15)

hillary clinton

    ABD'nin şimdiki dış işleri bakanı, eski aldatılmış fist lady'si.
    son türkiye gezisinde türk insanının duymak istediği her şeyi söyleyerek -ortadoğu lideri olduğumuz, eşimizin benzerimizin olmadığı, bik bik bik...- büyük sempati toplamıştır. zaten obama yönetiminin amacı da hillary clinton gibi isimlerle amerika'nın değişen yüzünü, amerika antipatisi olan ülkelere göstermektir. condoleezza rice'la kıyaslamak bile istemiyorum. saldırgan ve kabus imgesi ABD'nin yerini daha sempatik bir ABD alacaktır bu dönemde. condalise rise'la kıyaslamak bile istemiyorum.
    (08.03.2009 16:00)

el yazısından kişilik okuma

    biraz zorlama bir tahlil yöntemi. sağlıklı değil, misalen hızlı ve çirkin yazanların kendine güvenlerinin fazla olduğu söylenir, bazılarının sırf böyle bir izlenim uyandırmak için böyle yazdığı gerçeği bir yana, tıp fakültesi öğrencileri -hatta birçok üniversite öğrencisi- zorunluluktan hızlı yazarlar. onun dışında kendi ilk, orta ve lise öğrenciliğimden hatırlarım, çok içine kapanık olan ve hızlı yazan nice sınıf arkadaşlarım vardı. kendine güveni aşırı derecede fazla olup da çok güzel yazı yazanlar da işin başka yönü.
    (29.01.2009 12:38)

ciwan haco

    sözlerinden hiçbir şey anlamasam da müziğiyle beni mest eden bir kürt sanatçısı. müziğin evrenselliği bu olsa gerek ve kendisi bu evrenselliğe fazlasıyla ulaşmış. ilk dinlediğim ve beni etkileyen parçası girtiyen azadiye ve hey dilbere idi. dinlemeye buradan başlanabilir.
    (29.01.2009 12:31)

insana insan hakimiyeti

    özgürlüğün ağır bir yük olmasından kaynaklanır, bu yükü taşıyamayan insan bunu kendinden alacak her öndere minnet duyar.
    ayrıntılı bir kitap için (bkz: escape from freedom)
    (27.01.2009 11:40)

franz kafka

    adını her duyuşumda ürperti duyarım içimde, bir insan zihninin hayatı böylesine karanlık ve açmazlarla ele almasına ve çözmesine. eğer o da bizden biriyse ve hepimiz ona hak veriyorsak demek o ürperdiğim zihnin aynısını biz de taşıyoruz aslında.

    dostoyevski, çarmıhını sırtında taşıyan 19. yüzyıl insanını anlattı, kafka ise aynı durumdaki 20 yüzyıl insanını.
    (27.01.2009 11:36)

masa başında lak lak konuşan devlet memuru

    bir de konuşmayı sevmeyen tipleri vardır memurların (bkz: erdener abi)
    (13.01.2009 16:38)

er menilerden özür diliyorum

    sen rezilsen ben senden daha rezilim, sen alçaksan ben senden daha alçağım, demek gibi bir şey mi oluyor?
    (13.01.2009 16:34)

kortizon

    vücudun ürettiğinin dışında dışarıdan vücuda verileni o denli yan etkilere sahiptir ki yararırın mı yoksa zararırın mı daha çok olduğu hâlâ tartışılmakta. ama tıbbın da kesinlikle vazgeçemediği bir ilaç. bazı durumlarda hekimlerin ve hastaların can simidi. aslında hemen hemen her hastalığa iyi gelen bir mucize, fakat mümkün olduğunca uzak durmak en iyisi. vücuttaki sodyum oranını yükselttiğinden dolayı tansiyon ve şişmanlama problemi yaşamamak için kullanıldığında tuzdan kesinlikle uzak durulmalı.

    özellikle alerjik vakalarda semptomlar hastanın vücudunu tehdit etmeye başlamışsa son çare olmalı. ama dediğim gibi inatçı hastalıklarda kesinlikle tıpkı ameliyat gibi başvurulacak en son çarelerden olmalı.

    (bkz: prednol)
    (13.01.2009 16:29)

otobüs durağa yaklaşırken yaşanan binme gerginliği

    tam seyirlik komedi aslında. en sevdiğim tipler ise itişme kakışmmaya girmeyi düşüklük sayıp çaktırmadan otobüsün duracağı noktaya yanaşmaya çalışanlardır. ama heyhat, onlar da bu hengamenin içine girmekten kurtulamaz, işte o an yüzlerinin aldıkları memnuniyetsiz ifadeye bayılırım. (bkz: psikopatça zevkler)
    (13.01.2009 16:21)

kanser

    Özellikle dış etkenlerden dolayı kimyası bozulmuş hücrelerin ve onların oluşturduğu dokuların denetim dışı çoğalması ve vücutta olmaları gereken yerlerin dışına kontrolsüz yayılmaları sonucuu oluşur. Aslında kanser sözcüğü bir hastalığı değil, bir durumu ifade eder. Hastalığın başlangıcı DNA ile ilntilidir, organizmanın büyümesini sağlayan genler geçirdikleri mutasyonla onkogenlere dönüşür ve bunların etkisiyle hücreleri çoğaltıp büyümeye başlar. Sonuç mu? Erken teşhiste kurtulma şansı çok yüksek, geç kalınmışsa imkansız gibi. Bu hastalıktan korunmanın en temel yolu dengeli beslenme, ikincisi ise çevresel şartlardır. Kalıtsal yapı da çok önemlidir.
    (13.01.2009 16:16)

ergenekon

    gerçekten işin tadı kaçtı artık. bir kere yasa dışı bir örgütün bu kadar bilinen ve etkili isimleri kapsaması akla mantığa çok ters. niçin ters olduğunu da söyleyeyim: eğer gerçekten bu kadar ağır adamlar -kimisi medyanın, kimisi sivil toplumun ve en önemlisi de kimisi türk silahlı kuvvetlerinin en üst kademesini oluşturan kişiler- böyle bir örgütün içinde yer alsalardı darbe yapmaları hiç de zor olmazdı. bunu da geçtim, yakalanmaları bu kadar kolay olmazdı. hadi bunu da geçtim, bunca örgüt üyesi yakalandıktan sonra ülkede dururlar mıydı diğerleri?

    ergenekon diye bir örgüt var olabilir, ama veli küçük ve ilk dalgada yakalanan bazı isimler dışında kimseyi kapsadığına inanmıyorum. amacın bu oluşumu yok etmek olduğuna da inanmıyorum. benim anladığım, hükümet ergenekon operasyonu adı altında kime kini varsa onu ezmeye çalışıyor. kesinlikle bir hukuki süreç değil, siyasi bir hesaplaşma.
    (08.01.2009 14:57)

israil

    ya hiç küfür etmeyi sevmem ama başka türlü de rahatlayamayacağım. bu başlık için tanımım şu: yeryüzünün en o...çocuğu devleti.*
    (08.01.2009 14:48)

sayfa: 1-2-3-4

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.